ACABEM AMB LES AMENACES I ELS OBSTACLES A L’AVORTAMENT. DRET A L’AVORTAMENT A CATALUNYA I ARREU!

MANIFEST DE LA CAMPANYA PEL

DRET A L’AVORTAMENT LLIURE I GRATUÏT
28 SETEMBRE 2020.

DIA INTERNACIONAL PER LA

DESPENALITZACIÓ TOTAL DE L’AVORTAMENT
ACABEM AMB LES AMENACES I ELS OBSTACLES A L’AVORTAMENT

DRET A L’AVORTAMENT A CATALUNYA I ARREU!

Un any més, el 28 de setembre és considerat a nivell mundial com una data imprescindible per unir els moviments de dones i reivindicar l’accés a l’avortament legal i segur com un dret que continua sent negat a molts llocs del món.

A mesura que la pandèmia global de la COVID-19 i la crisi econòmica s’intensifica assistim a l’impacte específic que té sobre els drets sexuals i reproductius de les dones. En aquest moment veiem multiplicades les ja de per si existents barreres d’accés als serveis de salut sexual i reproductiva i compromesa la seva disponibilitat arreu.

La resposta dels governs i institucions a aquesta crisi s’ha centrat en el control de la pandèmia. Això ha demostrat de manera cruenta la necessitat fonamental de l’assistència sanitària pública i universal com a pilar fonamental per a un sistema sanitari eficaç i una societat justa.

Davant les polítiques de privatització i retallades que han desmantellat els sistemes sanitaris públics i la conseqüent manca de mitjans i de recursos per poder fer front a la pandèmia, en la majoria països els serveis especialitzats d’atenció a la salut sexual i reproductiva han estat tancats i/o han vist minvada la seva activitat en diferents intensitats.

Les mesures de restricció de moviments i de confinament per a la població agreugen encara més les barreres per a l’atenció a la salut sexual i reproductiva fent que moltes dones no puguin accedir a l’avortament. A la vegada, s’alcen les veus dels grups fonamentalistes i anti-drets exigint que es cancel·lin els serveis d’avortament i s’aprofita, d’aquesta manera una crisi global per imposar una ideologia que se sustenta en la negació de la sobirania corporal de les dones.

A la majoria dels països africans i d’Amèrica Llatina, l’avortament està totalment prohibit. En alguns països asiàtics està severament restringit i, fins i tot quan és legal, les dones han de patir costos elevats i la inaccessibilitat de l’atenció adequada a l’avortament. Diversos països europeus i, cada vegada més, els Estats Units s’enfronten a ferotges atacs dels grups de l’oposició que desitgen reduir la llibertat sexual i reproductiva de les dones imposant restriccions legals i financeres, projectant un major estigma i discriminació i obstaculitzant encara més l’accés a la cura de l’avortament.

Tots aquests factors constitueixen greus obstacles perquè les dones puguin exercir plenament els seus drets sexuals i reproductius. Cal que el moviment feminista es mantingui unit i faci una demanda clara: l’accés a l’avortament accessible, gratuït, segur i legal ara i arreu!

Així doncs, unim-nos en un crit global per exigir els nostres drets sexuals i reproductius, posant en el centre el dret de les dones a decidir sobre el propi cos i a fer-ho de forma lliure i segura i, per tant, exigint la DESPENALITZACIÓ total de l’avortament voluntari arreu del món.

Avui, com ahir, donem resposta a l’ofensiva retrògrada, masclista i patriarcal, d’abast internacional, d’ingerència sobre la vida i els cossos de les dones. Refermem la nostra força, reivindiquem la nostra lluita! Som testimonis de retrocessos i amenaces alarmants a les defensores del dret a l’avortament:

Andorra, Argentina, Nicaragua, Xile, Colòmbia, Costa Rica, República Dominicana, El Salvador, Guatemala, Hondures, Malta, Nova Zelanda, Panamà, Papua Nova, Guinea, Filipinies, Polònia, República de Corea, Samoa, Sant Marino, Gibraltar, Estats Units i podríem seguir amb la llista de governs que no garanteixen el dret a l’avortament de les dones als seus territoris.

Fins i tot, als països on l’avortament és legal, estem veient en curs o renovats intents de defensar les barreres com ara períodes d’espera obligatoris, els requisits de consentiment dels tutors, els costos prohibitius, les desigualtats territorials, l’estigmatització de la intervenció i les professionals, l’objecció de consciència i serveis limitats en les zones rurals i remotes; com segueix passant aquí a Catalunya.

Cal també denunciar la vulneració i negació del dret a l’atenció sanitària de les persones migrades. La situació és particularment greu per aquelles dones que desitgin avortar, quedant a lliure interpretació la possibilitat d’atendre o no aquests casos.

Les retallades en DSiR, fortament agreujades per la crisi de la pandèmia  i l’acceleració de la crisi econòmica, s’interrelacionen amb altres tendències conservadores, neoliberals i neo-imperials a tot el món en matèria d’immigració, sobirania dels pobles, comunitats, el medi ambient i altres temes de justícia social. A la llum del context actual, amb la greu amenaça dels moviments fonamentalistes antielecció a les defensores de Drets Humans, és imprescindible que ens connectem amb les formes de resistència col·lectiva en curs, recordem d’èxits importants, i el poder de l’organització col·lectiva i mobilitzadora, impulsada per les accions locals i individuals.

El nostre objectiu aquest any és per tant, ressaltar, promoure i donar suport a les moltes maneres que diferents activistes estan desafiant actualment el status quo i que resisteixen en diversos contextos.

Seguim celebrant el dia d’ACCIÓ GLOBAL PER LA DESPENALITZACIÓ DE L’AVORTAMENT donant suport a les companyes d’Andorra que han estat acusades per la Fiscalia del seu país per reivindicar la despenalització de l’avortament.


Davant d’aquesta situació, i com a resposta a la crida internacionalista, recordem, avui i aquí, que milers de dones moren al món per avortaments clandestins. Milers de dones avortem cada any, dins i fora de la legalitat!

La mobilització feminista no desistirà: no defallirem fins garantir els drets i llibertats de les dones, sense ingerències ni passes enrere. Perquè la lluita continua. I volem fer un crit global amb totes les dones d’arreu del món en favor dels drets sexuals i reproductius.

EXIGIM:

• Avortament lliure, gratuït, accessible i segur per a totes les dones, sense excepcions.

• Educació sexual per decidir, anticonceptius per no avortar i avortament lliure, gratuït, accessible i segur per a no morir. Per a totes les dones i cossos gestants, sense excepcions.  

– Retallades mai més. Per una sanitat 100% pública, universal i feminista.

• Retirar el suport i aliances amb qualsevol govern del món que no garanteixi aquest dret. 

• Confrontar i erradicar qualsevol col·laboració amb institucions, grups i moviments fonamentalistes contra la sobirania corporal de les dones, començant per l’Esglesia Católica. 

• Defensem la lluita que any rere any han dut a terme les nostres avantpassades, defensem el camí cap a la despenalització total de l’avortament: les dones sabem quan, com i perquè avortem.

No necessitem terminis, supòsits ni tuteles, sinó suport i acompanyament! No tolerarem cap retrocés en el reconeixement de l’autodeterminació sobre els nostres cossos.
Aquest 28 de Setembre refermem la nostra força, reivindiquem la nostra lluita!

CONCENTRACIÓ: dilluns 28 de setembre a Plaça Sant Jaume de Barcelona

*porteu mocadors, camisetes i tot allò que se us acudeixi per reivindicar el dret a l’avortament

*es seguiran les distàncies i mesures de seguretat recomanades

https://dretalpropicos.wordpress.com/
@dretpropicos dretalpropicos@gmail.com https://www.facebook.com/dretalpropicos

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s