Pel Dret a l’Avortament lliure i gratuït a Catalunya i arreu

Un any més, el 28 de setembre és considerat a nivell mundial com una data imprescindible per unir els moviments de dones i reivindicar l’accés a l’avortament legal i segur com un dret que continua sent negat a molts llocs del món.

Ens trobem immerses de nou en una crisi social i econòmica derivada de la pandèmia global de la COVID-19 que ha tingut també un impacte específic sobre els drets sexuals i reproductius de les dones. Les barreres d’accés als serveis de salut sexual i reproductius (que ja eren de per si existents) s’han vist multiplicades i la seua disponsibilitat arreu cada vegada més compromesa.


Aquesta pandèmia ha tornat a demostrar de manera cruenta la necessitat fonamental de l’assistència sanitària pública i universal com a pilar d’un sistema sanitari eficaç i una societat justa.

Davant les polítiques de privatització i retallades que han desmantellat els sistemes sanitaris públics i la conseqüent manca de mitjans i de recursos per poder fer front a la pandèmia, en la majoria de països els serveis especialitzats d’atenció a la salut sexual i reproductiva han estat tancats i/o han vist minvada la seva activitat.


En aquest context de restricció de moviments i de confinaments forçosos, s’han agreujat encara més les barreres per a l’atenció a la salut sexual i reproductiva, mentre paral·lelament han augmentat les veus dels grups fonamentalistes i anti-drets exigint que es cancel·lin els serveis d’avortament i aprofitant, d’aquesta manera, una crisi global per imposar ¡ una ideologia que se sustenta en la negació de la sobirania corporal de les dones.

A la majoria dels països africans i d’Amèrica Llatina, l’avortament està totalment prohibit. En alguns països asiàtics està severament restringit i, fins i tot quan és legal, les dones han de patir costos elevats i la inaccessibilitat de l’atenció adequada a l’avortament. A diversos països europeus i, cada vegada més al Estats Units, les dones s’enfronten a ferotges atacs dels grups de l’oposició que desitgen reduir la seva
llibertat sexual i reproductiva, imposant restriccions legals i financeres, projectant un major estigma i discriminació i obstaculitzant encara més l’accés a la cura de l’avortament.

Tots aquests factors constitueixen greus obstacles perquè les dones puguin exercir plenament els seus drets sexuals i reproductius. Cal que el moviment feminista es mantingui unit i faci una demanda clara: l’accés a l’avortament accessible, gratuït, segur i legal. Ara i arreu!


Avui, com ahir, donem resposta a l’ofensiva retrògrada, masclista i patriarcal, d’abast internacional, d’ingerència sobre la vida i els cossos de les dones i persones heterodissidents que estan suposant retrocessos i amenaces alarmants a les defensores del dret a l’avortament.

Fins i tot, als països on l’avortament és legal, estem veient en curs o renovats intents de defensar les barreres com ara períodes d’espera obligatoris, els requisits de consentiment dels tutors, els costos prohibitius, les desigualtats territorials, l’estigmatització de la intervenció i les professionals, l’objecció de consciència i serveis limitats en les zones rurals; com segueix passant aquí a Catalunya. És una vergonya que onze anys després de l’aprovació de l’actual llei de l’avortament, la Conselleria de salut hagi estat incapaç d’integrar plenament l’avortament en el sistema públic de salut generant un model que garanteixi el dret a avortar i acabi amb l’estigma que suposa l’exclusió de dones que han d’anar a clíniques privades que fan negoci amb els nostres cossos i la nostra salut. La vulneració i negació del dret a l’atenció sanitària de les persones migrades és particularment greu per aquelles dones que desitgin avortar, quedant a lliure interpretació la possibilitat d’atendre o no aquests casos.

Així doncs, la desinformació, l’objecció de consciència, la iniquitat territorial i la manca d’investigació i recerca en aquest àmbit posen de manifest la poca voluntat política de garantir aquest dret com a fonamental.

El nostre objectiu aquest any és per tant, ressaltar, promoure i donar suport a les moltes maneres que diferents activistes estan desafiant actualment el status quo i que resisteixen en diversos contextos.

Seguim celebrant el dia d’ACCIÓ GLOBAL PER LA DESPENALITZACIÓ DE
L’AVORTAMENT donant suport a les companyes d’Andorra que han estat acusades per la Fiscalia del seu país per reivindicar la despenalització de l’avortament.

Davant d’aquesta situació, i com a resposta a la crida internacionalista, recordem, avui i aquí, que milers de dones moren al món per avortaments clandestins. Milers de dones avortem cada any, dins i fora de la legalitat!

La mobilització feminista no dessistirà: no defallirem fins garantir els drets i llibertats de les dones, sense ingerències ni passes enrere. Perquè la lluita continua. I volem fer un crit global amb totes les dones d’arreu del món en favor dels drets sexuals i reproductius.

EXIGIM:
● Avortament lliure, gratuït, feminista, segur i dintre del sistema públic de salut per a totes les dones, sense excepcions.
● Educació sexual per decidir, anticonceptius per no avortar i avortament lliure, gratuït, accessible i segur per a no morir. Per a totes les dones i cossos gestants, sense excepcions.
● Retallades mai més. Per una sanitat 100% pública, universal i feminista.
● Retirar el suport i aliances amb qualsevol govern del món que no garanteixi aquest dret.
● Confrontar i erradicar qualsevol col·laboració amb institucions, grups i moviments fonamentalistes contra la sobirania corporal de les dones, començant per l’Església Católica.
● Defensem la lluita que any rere any han dut a terme les nostres avantpassades, defensem el camí cap a la despenalització total de l’avortament: les dones sabem quan, com i perquè avortem.

No necessitem terminis, supòsits ni tuteles, sinó suport i acompanyament! No tolerarem cap retrocés en el reconeixement de l’autodeterminació sobre els nostres cossos.

Aquest 28 de Setembre refermem la nostra força, reivindiquem la nostra lluita!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s